Fete barn og deres ulemper senere i livet

En normal barndom er en god start på resten av livet. Det er jo noe alle vet, men det er ikke alltid lett å finne tallmessige uttrykk for denne sannheten.

Fedme i barndommen er et generelt helseproblem. Den globale prevalensen eller opptreden av overvekt og fedme i barndommen har økt adskillig siden 1990-årene. Det er beregnet, at om ikke trenden endres, vil det på jorden være om lag 60 millioner barn med fedme i 2020 (1).

Nan Li og medarbeidere har undersøkt hvilken betydning vektstatus tidlig i livet har for kognitive evner (2). De fant at i en gruppe av normalt utviklete barn var det en invers eller omvendt korrelasjon mellom barnas overvekt og deres perseptuelle tankegang, deres hukommelse og også muligens deres generelle intelligens kvotient. Med andre ord, og litt sterkere sagt: fete barn blir noe dummere enn normalvektige barn. Men det kan selvsagt være andre saker enn selve fedmen som forklarer dette. Arv kan spille en rolle: fete mødre, får ofte fete barn. Videre kan fete mødre være dårligere, enn normalvektige kvinner, til å stimulere sine barn.

Men hva betyr overvekt i barndommen for utvikling av sykdommer senere i livet?  Britt W. Jensen og medarbeidere (3) har i en større dansk befolkningsundersøkelse, sett på hva overvekt i barndommen betyr for senere utvikling av tykktamskreft.

Danskene har meget gode skolebarns undersøkelser, med sikre data over vekt og høyde, og har kombinert disse med gode personlige data over kreftsykdommer i landet.

Undersøkelsen har tatt for seg høyde/vekt data hos gutter da de var 7 og 13 år gamle, og sett på opptreden av tykktarmskreft hos menn i voksen alder.

Når de sammenliknet menn som var normalvektige ved 7- års alder og tidlig i ungdomsårene, med menn som var overvektige, både som barn og ungdom, fant de at den siste gruppen hadde en markert økt risiko for å få tykktarmskreft.

Men menn som hadde vært overvektige i 7-årsalderen, men ikke i ungdomsårene, hadde ikke noen oversykelighet av tarmkreft. Menn som var normalvektige som barn, men som senere i ungdommen ble fete, hadde heller ingen oversykelighet av tarmkreft.

Det er altså det å være fet, både som barn og i ungdommen, som øker risikoen for tarmkreft hos voksne menn.

 

Med hilsen fra

 

Kaare R. Norum

 

  1. de Onis et al.: Global prevalence and trends of overweight and obesity among preschool children. Am J Clin Nutr 2010;92:1257-64
  2. Nan Li et al.: Impact of Early.Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children. Obesity 2018; 26:1088-95.
  3. Britt W. Jensen et al.: Change in weight status from childhood to early adulthood and late adulthood risk of colon cancer in men: a population-based cohort study.Int. J. of Obesity. https://doi.org/10.10387s41366-018-0109-y

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s