OVERVEKT OG KREFT

Det er vel kjent at overvekt og fedme øker over hele verden. I flere land er nå nesten halvparten av innbyggerne overvektige eller fete.

Det er videre velkjent at flere krefttyper opptrer med større hyppighet og er farligere hos overvektige enn hos dem med normal vekt. Den amerikanske kreftforeningen beregnet for vel ti år siden at 14 % av all kreft hos menn og 20 % av all kreft hos kvinner er forårsaket av overvekt og fedme (1). Tallene er sansynligvis ikke blitt mindre de siste ti årene. Videre viser en studie at kvinner som har lagt på seg mer enn 25 kg etter fylte 18 år har en nesten 50 % større sjanse for å utvikle brystkreft etter menopausen enn kvinner som beholdt sin kroppsvekt fra unge år av (2).

Om vi visste årsakene til denne oversykelighet og overdødelighet hos overvektige personer, kunne vi kanskje forebygge og behandle kreft bedre enn i dag.

En hypotese som kan forklare hvorfor overvektige får mer kreft, er at fettvevet effektivt lagrer fettløselige vitaminer, antioksidanter og andre fettløselige stoffer, som beskytter mot kreft. Resten av kroppen får derved ikke så god nytte av disse viktige stoffene.

I februar 2016 ble en annen teori om hvorfor overvekt er uheldig i kreftsammenheng offentliggjort i Clinical Cancer Research (3).

Den store mengden av fettvev som overvektige og fete mennesker har, danner økt mengde av stoffer som øker nydannelse av blodårer og hvite blodlegemer. Disse skal være med å bygge opp og ernære det økte fettvevet. Forskerne satte frem den hypotese at disse stimuli, som fettvevet trenger, også påvirker kreftutvikling og vekst av kreftsvulst.

For å prøve ut sin hypotese har de overført kreft til mus, både fete og magre. Musene har de så behandlet med stoffer som hemmer vekstfaktorer som blant annet innvirker på nydannelse av blodårer i fettvevet. Hos fete mus førte en slik behandling til en markert langsommere utvikling av kreften enn hos de dyrene som ikke fikk slik behandling. Hos magre mus var behandlingen med vekstfaktor-hemmende stoffer uten betydning for musenes kreftsykdom.

Det kan være vanskelig å overføre resultatene av disse museforsøkene til kreftbehandling av mennesker. Men forsøkene tyder på at det å hemme vekstfaktorer som er stimulert av store mengder fettvev, kan være en mulig vei å gå for å finne nye metoder til å behandle kreft.

Men enda viktigere er det jo å bekjempe overvekt.

Hilsen

Kaare R. Norum

  1. Calle EE et al. Overweight, obesity, and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of U.S. adults. In N. Engl J Med 348: 1625-1638, 2003
  2. Eliassen AH et al. Adult weight change and risk of postmenopausal breast cancer. In JAMA 296:193-201, 2006
  3. Incio J et al. PlGF/VEGFR-1 signaling promotes macrophage polarization and accelerated tumor progression in obesity. In Clin Cancer Research. Published online February 9, 2016; DOI:10.1158/1078-0432.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s