Transport av kolesterol i kroppen.

Kolesterol finnes i alle celler i kroppen. Det er et viktig stoff i cellenes membraner. De fleste celler lager selv stoffet. Vi får også kolesterol i oss via maten.  Det kan bli for meget av stoffet der det ikke skal være. Spesielt ille er det om kolesterol hoper seg opp i åreveggene. Det kan føre til aterosklerose (åreforkalking) og hjerteinfarkt. Det er derfor viktig at kolesterol skilles ut av kroppen. Det gjøres ved at stoffet transporteres til leveren, som så kan omdanne det og skille det ut i gallen.

Transporten av kolesterol fra perifere vev til leveren foregår via blodet i et lipoprotein som kalles high density lipoprotein (HDL).  På overflaten av HDL vil fritt kolesterol forestres til kolesteryl ester ved hjelp av et enzym som kalles lecithin:cholesterol acyltransferase (LCAT). En slik forestring består i at en fettsyre binder seg kjemisk til kolesterolet. Fettsyren som binder seg til kolesterolet, kommer fra et fettstoff som heter lecithin. Ved denne enzymatiske reaksjonen «gjemmes» forestret kolesterol seg inne i HDL, som så kan suge til seg mer fritt kolesterol fra cellers overflate. En slik forestring er et viktig ledd i transporten av kolesterol fra perifere vev til leveren.

Norsk-amerikaneren John Glomset oppdaget og beskrev LCAT på midten av 1960-årene og klargjorde betydningen av enzymet i kolesterol-transporten(1,2).

I 1966 oppdaget jeg i mitt arbeid ved Institutt for klinisk biokjemi på Rikshospitalet ganske tilfeldig en pasient som var syk på grunn av at hun manglet LCAT. Hun hadde avleiringer av kolesterol i en rekke organer. Mest iøynefallende var at øyets hornhinner var uklare på grunn av avleiring av kolesterol. Men det farlige med sykdommen var avleiring av kolesterol i nyrene, og dette førte til nyresvikt.  En slik sykdom var tidligere ikke beskrevet.

Pasienten hadde to søsken som hadde de samme symptomer på grunn av mangel på LCAT: en ny arvelig sykdom i kolesterolomsetningen var oppdaget. Jeg fikk kontakt med klinikeren Egil Gjone, som var legen til pasientene, og sammen publiserte vi den første vitenskapelige artikkelen om denne nyoppdagete sykdommen (3), som etter hvert ble kalt familiær LCAT-mangel. Oppdagelsen av denne sykdommen vakte stor internasjonal oppmerksomhet. Jeg ble invitert verden over for å fortelle om våre funn, og tilbrakte om lag to år som forsker i laboratoriet til John Glomset i Seattle.

Dette er nå 50 år siden, og jeg planlegger et slags «jubileumsseminar» i Oslo neste år dersom jeg klarer å få økonomisk støtte til et slikt møte. Det er viktig å markere denne oppdagelsen. LCAT og pasientene med LCAT-mangel har nemlig klargjort en rekke viktige trinn i kolesteroltransporten, og ført til en stor og betydelig forskning innen feltet. Det er per januar 2016 publisert over 3000 vitenskapelige artikler fra hele verden om LCAT og om lag 800 artikler om familiær LCAT-mangel.

En siste artikkel om LCAT ble nylig offentliggjort i verdens mest prestisjefylte biokjemiske tidsskrift (4).  I den artikkelen forteller forskerne at de har klart å fremkalle et antistoff som binder seg til LCAT og som ved dette øker enzymets aktivitet opptil fire ganger. Dette fører til en markert økning i mengden av HLD i blodet og derved en økt transport av kolesterol fra perifere vev til leveren. Dette antistoffet kan ganske sikkert brukes til å behandle pasienter som har en lav LCAT-verdi i blodet og kan også brukes til å behandle individer med økt kolesterol i blodet. Ved å øke LCAT-aktiviteten deres, vil kolesterolet føres mer effektivt via HDL til leveren for utskillelse i gallen.

  • Glomset, J.A. (1968) The plasma lecithin:cholesterol acyltransferase reaction. J. Lipid Research 9, 155-167
  • Glomset, J.A., Janssen, E.T., Kennedy, R. and Dobbins, J. (1966) Role of plasma lecithin:cholesterol acyltransferase in the metabolism of high density lipoproteins. J. Lipid Research 7, 638-648
  • Norum, K.R., and Gjone, E. (1967) Familial serum-cholesterol esterification failure. A new inborn error of metabolism. Biochim. et Biophys. Acta 144, 698-700.
  • Gunawardane, R.N. et al (2016) Agonistic Human Antibodies Binding to Lecithin:Cholesterol Acyltransferase Modulate High Density Lipoprotein Metabolism. J. Biol. Chem. http://www.jbc.org/cgi/doi/10.1074/jbc.M115.672790

 

Hilsen fra

 

Kaare R. Norum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s