Nye amerikanske retningslinjer for et sunt kosthold.

Den 7. januar offentliggjorde det amerikanske helsedepartement sine nye anbefalinger for et sunt kosthold.

Anbefalingene ble bredt omtalt i amerikansk presse, mange lovord fra toneangivende aviser og populær presse, og ganske mye kritikk fra ernæringshold.

Hva er det som egentlig har skjedd bak kulissene? Ikke alt er åpent, men man aner at det har vært ganske stor pågang fra amerikansk mat- og drikkevare industri for å påvirke de offisielle anbefalingene.

For et par år siden bestemte USA at de skulle revidere sine anbefalinger, en revisjon var nødvendig ut ifra all den nye forskning som hadde skjedd innen ernæringsfeltet de siste 10 årene. Myndighetene i USA satte derfor ned en ekspertkomite som skulle gå igjennom nyere forskning og komme med anbefalinger om hva som burde endres i de nye offisielle amerikanske anbefalinger om ernæring, kosthold og helse,

Ekspertkomitéen, som bestod av fremragende amerikanske forskere inn feltet, kom med sin tilrådning i februar 2015, Dietary Guidelines Advisory Committee’s scientific report (1) . Det er en meget god og solid gjennomgang av både eldre og nyere forskning innen feltet. Og den ville være et meget godt utgangspunkt for å lage nye offisielle anbefalinger om kosthold, ernæring og helse for amerikanerne.

Men så begynte det politiske presset.  Anbefalingene skulle nemlig vedtas av Kongressen, og den er det mulig å påvirke. Noe mat- og drikkevaresektorene har gjort ganske intenst, – i samarbeid med landbruksinteresser og de store firmaer som dyrker fram, lager og pakker inn sukker og kjøttvarer til salgs i de store matvarekjedene i USA. Og den offisielle tilrådningen The Dietary Guidelines for Americans, 2015-2020  (2) ble altså offentliggjort den 7. januar i år.

Tradisjonelt har de amerikanske anbefalingene hatt stor innflytelse på andre lands anbefalinger. De norske og nordiske anbefalingene har således på mange områder støttet seg på hva myndighetene i USA foreslår. I denne sammenheng er det viktig å holde hodet kaldt og tenke klart. Dersom vi i Norden skal komme med endringer i våre nasjonale og nordiske retningslinjer, og bruke hva amerikanerne er kommet frem til, må vi bygge på hva den amerikanske ekspertgruppen kom med av anbefalinger. Og absolutt ikke hva som etter ett års politisk lobbing, kom ut fra den amerikanske kongressen.

Vi har sett noe tilsvarende skje innen norsk ernæringspolitikk.  Et faglig ernæringsråd kommer med sine anbefalinger, men disse blir «bearbeidet» politisk med press fra mat- og drikkevareindustrien.  Et eksempel fra de siste årene er hva som skjedde med den foreslåtte innstramningen av reklame og avertering av usunn mat og drikke til barn og ungdom.  Norske ernæringsfolk hadde tatt et internasjonalt initiativ i WHO til at alle land skulle stramme inn på reklame av usunn mat og drikke til barn og ungdom. Men norsk handel og industri innen feltet fikk hindret dette i Norge ved å love at de skulle regulere en slik markedsføring selv. Daværende helseminister Jonas Gahr Støre gikk med på det, og ga industrien ett års frist.  Langt mer enn ett år er godt, og reklame, avertering og påvirkning av barns uheldige spise-og drikkevarer fortsetter omtrent som før. Hverken forbud eller regulering fra offisielt hold er innført.  Samtidig øker både overvekt og fedme stadig blant norske barn og ungdom.

Ett av de helt sentrale emner innen nasjonal og internasjonal ernæringspolitikk er hvordan en skal kunne dempe inntaket av sukker. Hva som skjer på det feltet vil bli behandlet i min neste blogg, som kommer om en ukes tid.

 

Med hilsen om et godt ernæringspolitisk nytt år fra

 

Kaare R. Norum

 

  1. TheDietary Guidelines Advisory Committee’s scientific report, essentially the major draft of the USDA “Dietary Guidelines for Americans” guidelines, was finished last February. 2015.
  2. TheDietary Guidelines for Americans, 2015-2020 has finally been released in its official form to the public–but it’s only available online at gov as of this week, with promises of an eventual PDF.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s