Nyttårsforsetter: Kosttilskudd og kostutskudd

Jeg har med stigende forundring og uro lest annonser for hva kosttilskudd kan love av helsefordeler til vanlige mennesker med ulike typer av hverdagsplager. Like før jul kunne vi lese at nordmenn bruker flere milliarder kroner hvert år til kjøp av kosttilskudd.

Det er tydelig at det er store penger å tjene på å selge preparater som folk egentlig ikke trenger. Er det så farlig, kan en spørre. Det fleste kosttilskudd skader jo ikke! Men de hjelper heller ikke, og påstander om hvor vidunderlige de er, får folk til å miste tiltro til anerkjent og skikkelig kunnskap om ernæring.

Hensikten med min ernæringsblogg, er å gi folk som leser hva jeg skriver, økt kunnskap om ernæring og helse. Jeg følger med i internasjonal, vitenskapelig litteratur, og jeg har skrevet og vil skrive om nye funn av interesse. Men samtidig vil jeg også slå ned på påstander som er gale eller på useriøs reklame som forvirrer og skaper urealistiske forventninger om helsefordeler.

I siste halvåret har det stått store reklameannonser om hvor bra vitamin D er, at det hjelper til med å regulere blodsukkeret, spesielt hos overvektig individer, og hvor god hjelp en kan ha av vitaminet mot smerter og stivhet i muskler og ledd.

Andre annonser fremhever hvor fantastisk avkok av grønn te eller ubrente kaffebønner er når man skal redusere overvekt og fedme. Jeg har prøvd å finne frem til vitenskapelige artikler som konkluderer med slike påstander. Men de finnes ikke, – i alle fall ikke i seriøse tidsskrifter.

Dagbladet hadde en helsides annonse 2.1.2016 om grønne kaffebønner og om et middel som skulle rense tarmen, slik at den var bedre i stand til å begynne på en slankekur. Den samme annonsen sto i Aftenposten noen dager senere.

Først om grønne kaffebønner. CoffeeSlender er i følge annonsen et norskutviklet kosttilskudd utvunnet fra ferske, ubrente kaffebønner, og «det hindrer at karbohydratene ikke omdannes til fett, som medfører at karbohydratene ikke lagres i kroppen». Dette er det rene sprøyt, og har ingen som helst biologisk sannhetsverdi. Det er bare en slags falsk «vitenskapeliggjøring» av noe som ikke virker.

På samme side er det reklame for et middel som skal rense tarmen. Det er i følge reklamen nødvendig før man setter i gang en slankekur. Den må nemlig starte på en «ren tarm». Midlet OXY tarm renser tarmen for de 12 kilo avfallsstoffer som finnes i tarmen etter de siste 8 måltidene! Dette har overhodet ikke noe med biologisk sannhet å gjøre. Det er klart at om du i stedet for et godt måltid mat, tar klyster, går du ned i vekt! Men det var kanskje ikke det som var det sensasjonelle.

Påstanden om grønne kaffebønners slankende virkning og rengjøring av tarmen før slanking er bare tullball. Men det er pakket pent inn slik at folk som har liten eller ingen kunnskap om helse og biologi, biter på og kjøper kosttilskuddet og avføringsmidlet for dyre penger. Men skitt la gå!

Annonsene kan påstå omtrent hva de vil om «nødvendigheten» eller virkemåten til det omtalte «kosttilskudd». Utsagnene er nemlig hverken regulert av mattilsyn eller legemiddellovgivning. «Kosttilskudd» er nemlig hverken mat eller medisin, og da kan en påstå hva som helst om produktene. Kosttilskudd burde kalles «kostutskudd».

Noen av påstandene har vært fremsatt så vidt mange ganger at seriøse forskere har tatt på seg ansvaret for å undersøke om de er riktige. En av de mest kjente av slike studier er den såkalte Minnesota Green Tea Trial, som omfattes over 1000 kvinner som enten tok ekstrakt av grønn te eller placebo. Kvinnene brukte ekstraktet eller placebo i over ett år. En undergruppe av denne undersøkelsen besto av 121 overvektige kvinner i 50-60 års alderen. Forskerne ville undersøke om ekstraktet fra grønn te hadde noen innflytelse på kroppsvekt, benvevets styrke og insulinkonsentrasjonen i blodet.  De fant at ekstraktet av grønn te hverken hadde effekt på kroppsvekt, benvevet eller insulinkonsentrasjon i blodet. Undersøkelsen ble offentliggjort på slutten av 2015(1).

Godt nytt år!

 

Kaare R. Norum

(1) A M Dostal, A Arikawa , L. Espejo & M S Kurzer: Long-Term Supplementation of Green Tea Extract Does Not Modify Adiposity or Bone Mineral Density in a Randomized Trial of Overweight and Obese Postmenopausal Women, in  J Nutr. 2015 Dec 23. pii: jn219238. Epub ahead of print.

 

 

 

.

2 tanker på “Nyttårsforsetter: Kosttilskudd og kostutskudd

    • Det er bra at det er muligheter til å stanse uriktige påstander. Men det blir jo ikke gjort! Et nytt eksempel fra dagens (8.1.2016) Aftenposten, der en annonse over en hel side lover gode piller for en natts søvn. Ikke ett ord om hva den innehilder. Er det medikamenter i pillen, så er det vel ulovelig. Er det ikke noen aktive stoffer i pillen, så er det bare bløff og fanteri. Hvordan reagerrer Matttilsynet eller legemiddlekontrollen på slikt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s