Kvinners hjerte- og karsykdommer.

I Norge dør omlag 650 kvinner årlig av brystkreft, mens 1500 kvinner hvert år dør av hjerte-og karsykdommer. Selv om langt flere kvinner dør av hjertesykdommer enn av brystkreft, er interessen, omtalen og forskningen vedrørende brystkreft langt større enn for kvinners hjertelidelser.

Hjerte-og karsykdommer har vært langt mer studert og omtalt hos menn enn hos kvinner, selv om flere kvinner enn menn dør av hjerte-karsykdommer. Mange, både leg og lærd, er ikke oppmerksomme på at symptomer og behandling av hjerte-karsykdommer kan være forskjellig for de to kjønn.

Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø har i år gitt ut en bok sammen med Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer. Hun er fra Universitetet i Bergen.

Boken heter «Kvinnehjerter» , og kom ut på Gyldendal for noen måneder siden. I boken fremheves det at hjertesykdom hos kvinner skiller seg fra slike sykdommer hos menn både når det gjelder risikofaktorer, utbredelse, mekanismer, symptomer, diagnose og behandling.

Kvinners hjerter er mindre menns, og kransarteriene rundt hjertet er av mindre kaliber enn menns kransarterier. Det er derfor vanskelig å oppdage feil og påleiringer i kvinners hjertearterier.

En spesiell utfordring er det at symptomene ved forskjellige hjertesykdommer hos kvinner kan være nokså like.I  tillegg er de ofte lite spesifikke. Kvinner er som regel ti år elde enn menn når hovedtyngden av hjertesykdommer setter inn.  Mens symptomene hos menn er mer distinkte, er kvinners symptomer mer diffuse. De ofte kan feiltolkes som vanlig alderstretthet, overanstrengelse eller influensa.

Boken behandler ekstra grundig disse problemene ved hjertesykdom som skyldes åreforkalkning og høyt blodtrykk, atrieflimmer, sykelige forhold ved hjerteklaffene og hjertesvikt.

Det påpekes videre av Løchen og Gerdts at det er en viss mangel på kunnskap om hvordan hjertemedisiner virker på kvinner. De fleste forskingsprosjekter om hjertemedikamenter har nemlig bare vært utført på menn.

Selv om flere menn enn kvinner får flimmerhjerte, er denne tilstanden langt alvorligere hos kvinner. Kvinner har derfor lettere for å få hjerneslag på grunn av at hjertet slår fort og uregelmessig.

Forskjellene mellom kvinners og menns hjertesykdommer har vært kjent lenge blant spesialister, men de er ikke godt nok kjent blant primærleger og helsepersonell i vanlig praksis, og hos folk flest. Boken «Kvinnehjerter»  burde derfor være pensum for leger og annet personell i primærhelsetjenesten. Men den egner seg også for andre som er interessert i kvinners hjerter, og det er jo folk flest.

Hilsen

Kaare R. Norum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s