Tarmbakterier og helse: Kostholdet endrer bakteriene i tarmen, og dette kan ha betydning for utvikling av overvekt og sukkersyke.

Ved Universitetet i Göteborg arbeider en internasjonalt anerkjent forskningsgruppe med hva tarmbakterier kan bety for vår helse. Gruppen er ledet av professor Fredrik Bäckhed, som i flere år har vært meget aktiv innen dette forskningsfeltet.

Den siste publikasjonen fra gruppen ble offentliggjort i slutten av august 2015 i et prestisjetungt tidsskrift (1). Bäckhed og medarbeidere ga mus dietter som for en stor del besto av fett. En gruppe mus fikk mettet fett (smult) fra svin, mens den andre gruppen fikk umettet fett fra sild. Antall kalorier og resten av fôret var likt i begge gruppene.

Etter en tid ble de smultforete musene overvektige, mens musene i den andre gruppen beholdt sin normalvekt. Musene som fikk smult, utviklet et såkalt metabolsk syndrom. De hadde med andre ord økte konsentrasjoner av både insulin og sukker i blodet, noe som på sikt kan føre til sukkersyke.

Metabolske endringer som disponerer for sukkersyke fører til, både hos mennesker og dyr, en aktivering av et medfødt immunsystem. Det blir en aktivering av såkalte «toll-like receptors». En slik aktivering kan føre til betennelsesreaksjoner blant annet i fettceller. Bäckhed og medarbeidere fant at de smultforete mus hadde en aktivering av dette immunsystemet. Det fant de ut ved å teste blod fra musene i fettcelle-kulturer. Blod fra de smultfôrete musene førte det til en aktivering av «toll-like receptors» i cellekulturene.

Deretter undersøkte forskerne om det kunne være en endring i tarmbakteriene hos smultforete mus som forårsaket de observerte metabolske endringene. Det viste seg nemlig at de smultfôrete dyrene hadde helt andre typer av bakterier i tarmene enn de som hadde silde-fett i kostholdet.

Så ville forskerne vite om mus som hadde vokst opp i et sterilt miljø, og altså ikke hadde bakterier i sine tarmer, reagerte på typer av fett i fôret. De fant at de sterile musene på langt nær hadde samme reaksjon på typen fett i sitt kosthold, som vanlige mus hadde. Dette antydet at det var selve tarmbakteriene eller noe som tarmbakteriene lagde, som forårsaket endringene i stoffskiftet, og da spesielt hos de musene som levde på et kosthold med meget smult.

I noen avsluttende forsøk overførte forskere bakterier mellom de ulike musekolonier.  Mus, som først var behandlet med antibiotika for å sterilisere tarmen, fikk tilført bakterier i tarmene sine, enten fra smultforete eller fiskefettforete mus. Begge musegruppene fikk så fôr med smult. De musene som hadde fått bakterier fra fiskefettfôrete mus, økte langt mindre i vekt enn de musene som hadde fått bakterier fra smultfôrete mus.

Forskerne undersøkte selvfølgelig om det var noen tarmbakterier som hadde kommet over i blodet hos musene, men de fant ikke tegn til det. Konklusjonen til Bäckhed og medarbeidere var derfor at bakteriene i tarmen fra de smultforete musene produserer stoffer, som går fra tarmen over i blodet og derved påvirker kroppens stoffskifte.

Så kan man spørre disse forsøkene med ulike typer av fett i kostholdet har betydning for mennesker og deres stoffskifte og helse. Det kan være vanskelig å etterprøve slike forsøk på mennesker; maten vil bli for avvikende fra et vanlig kosthold.

Men det forskerne fra Göteborg har funnet, gir ettertanke og kan i alle fall antyde at det lønner seg også for mennesker å spise mer av flerumettet fett og bruke mindre mettet fett i kostholdet.

Det er i de siste årene kommet mange vitenskapelig rapporter om hva tarmens bakterier har for vår helse, og rapporten fra Göteborg setter dette inn i en interessant sammenheng.

Hilsen fra

Kaare R. Norum,

som for tiden bor i solfylte Toscana, og prøver ut Middelhavdietten i praksis. Den inneholder lite mettet fett!

(1) R. Caesar, V.Tremaroli, P. Kovatcheva-Datchary, PD Cani & F. Bäckhed: “Crosstalk between gut microbiota and dietary lipids aggravates WAT inflammation through TLR signaling, in Cell Metabolism, 2015 Aug 26. pii: S1550-4131(15)00389-7. doi: 10.1016/j.cmet.2015.07.026.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s