Fedme og demens

Blir man dum av å spise mye, eller spiser dumme folk mer enn kloke?

Både fedme og demens øker i vår del av verden, og mange har undret seg på om det er en sammenheng mellom det å være overvektig og økende glemsomhet.

Det gjorde også Dr. Qizilbash og medarbeidere som i Lancet Diabetes &Endocrinology nylig publiserte en undersøkelse som het «BMI and risk of dementia in two million people over two decades: a retrospective cohort study» (1). BMI står for body mass in dex og er et mål for vekt.

Forskerne brukte altså en befolkningsgruppe på 2 millioner individer fra en databank basert på pasienter fra privatpraktiserende engelske leger. Materialet omfattet pasienter som var 40 år og eldre og som var fulgt av sine leger i lang tid, fra 6 år over 12 år. Omlag 45 000 av disse fikk demens. Sammenliknet med normalvektige, hadde undervektige over 30 % høyere risiko for utvikling av demens i løpet av observasjonstiden. Videre fant forskerne at risikoen for demens sank med økende fedme: sterkt overvektige eldre hadde om lag 30 % lavere demensrisiko enn normalvektige.

Utgangspunktet for undersøkelsen var at de trodde det skulle være en positiv sammenheng mellom overvekt og demens. Men de fant det motsatte!

Undersøkelsen ble publisert i et meget anerkjent tidsskrift, og har ført til store overskrifter i ledende aviser verden over, og kommentarer som til eksempel bli fet og behold ditt intellekt!

Men undersøkelsen viser bare at det er en viss korrelasjon, og sier ikke noe om årsaken til denne korrelasjonen. Det kan godt være at begynnende svikt i hukommelsen fører til endrede spisevaner og vekttap, som finner sted lenge før selve demensen setter inn. En annen forklaring til funnene kan være at overvektige mennesker dør langt tidligere enn normalvektige. De fete dør før aldersdemensen setter inn.

Så kan mine lesere gjerne spørre: hvorfor skriver jeg om dette? Jo, det er et godt eksempel på at korrelasjon ikke betyr årsakssammenheng. Og at aviser, selv så gode som Washington Post kan konkludere galt med at «det å være fet som eldre og middelaldrende reduserer risikoen for utvikling av demens». Det som artikkelen sa, var at det var en assosiasjon mellom høy vekt og lavere forekomst av demens. De sa ikke at høyere vekt reduserte risikoen, slik som reporteren i Washington Post skrev. En slik feiltolkning av en vitenskapelig artikkel er vanlig, og kan føre til forvirring blant leserne.

Det å popularisere og tolke vitenskap er ikke enkelt, og journalister, som dessverre har liten eller ingen utdannelse i å lese forskningsrapporter, tolker slike ofte feil. Feiltolkingen kan også være bevisst for å skape mer oppmerksomhet og store overskrifter.

Det kan være, som nevnt ovenfor, flere mulige årsaker til at undervektige middelaldrende og eldre har større hyppighet av demens enn fete. Konklusjonen til forskerne er da også at det de fant, må føre til videre forskning.

Kaare R. Norum

1.Qizilbash N, Gregson J, Johnson ME, Pearce N, Douglas I, Wing K, Evans SJ, Pocock SJ.:BMI and risk of dementia in two million people over two decades: a retrospective cohort study.Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Apr 9. pii: S2213-8587(15)00033-9. doi: 10.1016/S2213-8587(15)00033-9. [Epub ahead of print]

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s