Vonde kneledd, overvekt og vitamin D

Slitasjegikt i kneledd er hyppig og et økende helseproblem. Dette kommer av at befolkningen blir både eldre og fetere, to forhold som begge påvirker slitasjen i våre kneledd.

Toni L. Glover og medarbeidere fra University of Florida i USA har nylig publisert en interessent studie (1).  Den antyder en sammenheng mellom lavt vitamin-D konsentrasjon i blodet og slitasjegikt i kneledd, spesielt hos overvektige personer.

De undersøkte 256 middelaldrende og eldre mennesker (63 % kvinner) som hadde kneledds plager. Vitamin-D innholdet i blodet ble undersøkt hos alle, og deltakerne i studien rapporterte selv om sine kneledds plager. Alle ble undersøkt med henblikk på hvordan de gikk, deres balanse og hvor lett eller vanskelig de kunne reise seg fra sittende til stående stilling.

Undersøkelsen viste at de fete hadde lavere konsentrasjon av vitamin D i blodet.  Personer som hadde adekvat innhold av vitamin D i blodet, hadde mindre kneledd smerter enn de som hadde lavt innhold av vitaminet i blod. Dette var uavhengig av deres kroppsvekt. Undersøkelsen fant videre at det var en tydelig interaksjon mellom fedme og vitamin-D innhold i blodet og de funksjonelle prøvene. Således hadde fete pasienter med adekvat vitamin D innhold i blodet langt bedre funksjon og mindre smerter enn de overvektige som hadde lave vitamin D verdier.

Denne interessante undersøkelsen gir ikke et fullstendig svar på sammenhengen mellom vitamin D status og kneledd smerter. Men det er sannsynlig at vitamin D har noe å si, fordi vitaminet påvirker en rekke kroppsfunksjoner.  Vitamin D kan dempe betennelsesreaksjoner via immunceller og derved minske smertefull betennelsesreaksjon i nedslitte kneledd. Dessuten er vitaminet meget viktig for benvevets struktur og styrke.

Årsaken til at fete mennesker har lavere vitamin D innhold i blodet kan komme av at vitamin D lagres effektivt i fettvev, og kanskje blir for meget lagret der slik at lite vitamin kommer ut i blodet og kroppen for øvrig.  En sammenheng mellom lavt vitamin D innhold i blodet og fedme kan også skyldes at fete mennesker er lite ute i solskinn.

Men hva som enn er sammenhengen mellom vitamin D, fedme og leddsmerter hos pasienter med kneleddsartrose, vil det være riktig for dem å prøve å få i seg litt mer av vitaminet.  Ta en skje tran hver dag og spis mer fet fisk. Og nytt sola når den skinner. Solskinn er faktisk den beste vitamin-D kilde.

Dessuten bør fete og overvektige prøve å gå ned i vekt, slik at påkjenningen på hofter og knær blir mindre.

Kaare R. Norum

1. Glover TL, Goodin BR, King CD, Sibille KT, Herbert MS, Sotolongo AS, Cruz-Almeida Y, Bartley EJ, Bulls HW, Horgas AL, Redden DT, Riley JL 3rd, Staud R, Fessler BJ, Bradley LA, Fillingim RB.:.A Cross-Sectional Examination of Vitamin D, Obesity, and Measures of Pain and Function in Middle-Aged and Older Adults with Knee Osteoarthritis. Clin J Pain. 2015 Jan 7.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s