Håpet om vektreduksjon er ikke så lysegrønt som reklamen sier.

Det blir stadig flere overvektige i hele verden. Folk flest vil gjerne bli kvitt sine ekstra kilo, og det spekulerer mange i.

I den senere tid har det i aviser og blader stått en rekke godt synlige reklamer som påstår at grønn te og «grønn kaffe» (urøstete kaffebønner) inneholder stoffer som gjør at man går ned i vekt. De som produserer og markedsfører slike «grønne» produkter, sier at de inneholder stoffer som reduserer opptaket av fett fra tarmen, og at stoffene øker energiforbruket.

Disse påstandene har blitt gjenstand for en grundig studie av Pilou Janssens og medarbeidere (1), som undersøkte både energiomsetningen og fettabsorpsjonen hos 60 kvinner og menn før og etter 12 ukers behandling med ekstrakt av grønn te. Forsøket var placebo-kontrollert. Det vil si at halvparten av forsøkspersonene fikk ekstraktet, mens den andre halvparten bare fikk placebo («jukseekstrakt»). Ekstrakten fra grønn te og placebo ble gitt som kapsler, og forsøkspersonene visste ikke hva de fikk.

Resultatene ble nylig offentliggjort i det prestisjetunge amerikanske tidsskriftet Journal of  Nutrition.

Forsøket viste at det ikke var noen endring, hverken i fettopptaket fra tarmen eller i kroppens energiomsetning hos dem som fikk ekstraktet av den grønne teen. Det var heller ingen endring i kroppssammensetningen etter behandling med ekstrakt av grønn te.

Konklusjonen er klar: Påstanden om at grønn te virker slankende er ikke riktig.

Det er trist å se at så mange firmaer spekulerer i folks ønsker om å gå ned i vekt. Dersom en overvektig person drikker grønn te, uten sukker, i stedet for sukkerholdige coladrikker, vil dette føre til en vektreduksjon. Men da kunne en heller bare drukket vanlig te, eller bare vann.

Hva er det som gjør at folk stadig blir lurt til å kjøpe produkter som egentlig bare er humbug? Den viktigste årsaken er vel at folk flest ikke vet nok om ernæring og helse. Folk vet ikke hva kroppen trenger av næringsstoffer og hvordan man best kan tilfredsstille kroppens behov av slike stoffer. Denne uvitenheten spekulerer useriøse forhandlere i. Da er det bra at gode forskere tar opp påståtte gode virkninger og tester ut om det er sant som reklame og forhandlere påstår.

På lang sikt bør en vanlig grunnutdannelse i våre skoler inneholde langt mer ernæring og helselære enn hva mønsterplanene inneholder i dag. Folk flest vet mer om sin bil, hva den trenger og hvordan den virker, enn hva de vet om sin egen kropp, hva den trenger og hvordan den virker.

Kaare R. Norum

1.P LHR Janssens, R Hursel & M S Westerterp-Plantenga: Long-Term Green Tea Extract Supplementation Does not Affect Fat Absorption, Resting Energy Expenditure and Body Composition in Adults in J of Nutrition March 4, 2015 doi:10.3945/jn.114.207829

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s