KUNST – KULTUR – FORSKNING – MAT – , ALT DETTE ER NÆRING

Denne blogg handler bare indirekte om ernæring, men er viktig likevel, fordi den handler om kunst og vår føde.

Mest om kunst.

Bakgrunnen er at Guttorm Guttormsgaard har en retrospektiv utstilling på Stenersen museet i Oslo. Utstillingen  presenterer Guttormsgaards  kunst og kunstinteresse i sin fulle bredde. Han fyller alle museets etasjer med kunst, sin egen og andres, – KJENT OG UKJENT, som er utstillingens tittel. Hans egen kunst vises i øverste etasje, der arbeidene er hans grafikk og tegninger, hans bokkunst, hans utstillingsprosjekter og installasjoner. De andre etasjene er fylt med Guttormsgaards ARKIV, som han kaller sin omfattende samling. Det er blitt en fremragende kunstutstilling. Den er helt annerledes enn vanlige utstillinger fordi den er så omfattende, så rik, så overraskende i sitt mangfold. Den viser på en fin måte det store spekteret i Guttormgaards kunst, og han får gjennom utstillingen oss til å se kunsten i vårt daglige liv og i våre redskaper.

Gå og se den utstillingen!  Den varer helt frem til 21. juni, og er åpen alle dager unntatt mandager.

Hvorfor anbefaler jeg det? Jo, Guttormsgaard har laget kunst på Universitetet i Oslo, nærmere bestemt i universitetets ernæringsmiljø. Han har formet hele 75 glassbilder i Avdeling for ernæringsvitenskap, han har formet nye lyskilder og tatt ut farger på vegger og annet interiør. Hans kunst fremmer miljøets forskning ved at han har skapt en lys, vennlig og inspirerende arbeidsplass for ernæringsvitenskap og ernæringsundervisning.

Det Guttormsgaard har utført i Avdeling for ernæringsvitenskap er inngående beskrevet av Lars Mørch Finborud i katalogen til utstillingen i Stenersen museet. Finborud gikk opp for å titte på kunsten i ernæringsmiljøet. Han ble så positivt overrasket at han endte opp med å tilbringe en hel dag der. Han skriver bl.a.: «Guttorm Guttormsgaards 250 kvadratmeter med blyinnfattede glassmalerier, utført i samarbeid med glassmester Tone Stensrud og Norsk Kunstglass mellom 1995 – 1997, er et undervurdert verk i norsk kunsthistorie (min utheving). Det er et monument over troen på at vitenskap og kunst kan skape en ny og bedre verden, at farger har innvirkning på sinnet, at linjer beriker, at håndverk og nøyaktighet hever livskvaliteten.»

Guttormsgaard laget i samarbeid med dikteren Torgeir Rebolledo Pedersen og fotografene Guri Dahl og Jiri Havran en bok om kunsten i ernæringsmiljøet.  Jeg skrev forordet til den boken, og det er gjengitt her:

«Mat er kultur. Vitenskap er kultur. Kunst og vitenskap har felles mål og mening. Utvide erkjennelse. Fatte og oppfatte nytt som ikke umiddelbart kan sanses. Forsking er å finne en brikke i naturens puslespill. Sette brikken på plass. Se nye bilder som en eller to brikker antyder og avspeiler. Åpne dører formet av brikker i et glassbilde. Lys, farger og former som grobunn for spirer og vekst av nye ideer prøvd ut i åpne rom. Boken avspeiler forskningen i bygget, dens forutsetning. Den poetiske tolkningen med spill av ord som vrir på vedtatte utsagn og prøver dem på nytt, er en dikterisk parallell til laboratoriets utprøving av gamle sannheter. Komme til ny erkjennelse i det som naturen lar lagt der. Vi finner ikke opp, men avdekker sammenhenger i den fraktale enkelthet. Boken speiler bygget og dets kunst. I og for arbeid og tanke. Gleden ved å være i åpne rom der resultater kan drøftes, fordøyes og formidles til leg og lærd. Forskning er, som kunst, en viktig del av vår kultur.»

På utstillingen i Stenersen museet vises det kontinuerlig to filmer fra kunsten på Avdeling for ernæringsvitenskap. Dersom noen har lyst til å komme til ernæringsmiljøet, som ligger i Domus Medica på Gaustad, så ta kontakt med meg via epost krnorum@gmail.com.

Kaare R. Norum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s