Mødres uvaner kan føre til overvektige barn.

 

Overvekt og fedme øker over hele verden. Mest uttalt er fedmen i familier med dårlig råd og/ eller dårlig utdannelse.

Overvekt og fedme er vanskelig, ja nesten umulig, å behandle. Det viktigste i kampen mot fedme er å forebygge at den opptrer. Det er sikkert et visst arvelig element: barn av fete foreldre har stor risiko for å bli overvektige. Men ikke bare arv, også vaner og uvaner har stor betydning.

For å få tall på dette så engelske forskere på sammenhengen mellom mødres uvaner og deres barns vekt. Epidemiologisk enhet ved universitetet i Southampton, ledet av professor Sian Robinson, fulgte utviklingen av nesten 1000 barn av mødre som var undersøkt før de ble gravide (1). Mødrene ble også undersøkt under og etter svangerskapet. Forskerne så på fem ulike risikofaktorer hos mødrene: kort ammeperiode (mindre enn en måned) for sine barn, og fire faktorer like før og under svangerskapet: fedme, for stor vektøkning under svangerskapet, røyking og lav vitamin D status.

Barna ble undersøkt 4 og 6 år gamle. De ble målt og veid, og deres kropps-sammensetning beregnet ved hjelp av sikre, men ufarlige radiologiske metoder. Fire år gamle barn av mødre som hadde hatt fire eller fem risikofaktorer, hadde 4 ganger så stor sjanse for å være fete eller overvektige enn barn av mødre uten noen av de fem risikofaktorene. Mengden av fettvev var 19 % høyere hos barna av mødre med fire eller fem uvaner, enn hos barn av mødre uten de nevnte risikofaktorer.

Ved seks års alder var forskjellen enda større. Nå var risikoen for fedme og overvekt økt til 4,65 ganger større hos barn av mødre med 4 eller 5 risikofaktorer, og mengden av fettvev var 47 % høyere enn hos barn av mødre uten noen av de studerte risikofaktorer.

Forskjellen mellom de ulike grupper av barn kunne ikke forklares ut ifra ulik kvalitet på kostholdet eller forskjellig grad av fysisk aktivitet.

Undersøkelsen viser at reguleringen av appetitt og energibalansen starter meget tidlig i livet, ja allerede i mors liv, og at morens vaner og uvaner selv før hun blir gravid, kan påvirke barnets vektutvikling fra fødselen av.

Kaare R. Norum

1.Robinson SM, Crozier SR, Harvey NC, Barton BD, Law CM, Godfrey KM, Cooper C, Inskip HM.:Modifiable early-life risk factors for childhood adiposity and overweight: an analysis of their combined impact and potential for prevention.In Am J Clin Nutr. 2015 Feb;101(2):368-75. doi: 10.3945/ajcn.114.094268.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s