Overvekt og eggkvalitet

Overvekt og eggkvalitet.

En hver bonde som driver med høns, vet at eggenes kvalitet avhenger av hønas ernæring og helse. Vi kan kjøpe små og store egg, og egg som har dypere farge enn andre.

Hvordan influerer kvinnens ernæring og helse på de eggene hun lager i sitt ovarium?  Dette har det ikke vært helt enkelt å få rede på. Men kunstig befruktning, der en samler inn  og befrukter flere egg enn det er bruk for at kvinnen skal bli gravid, har gitt forskere mulighet for å studere kvinners egg, og se om hennes helse har innvirkning på eggene.

Fra tidligere undersøkelser vet vi at overvektige kvinner har vanskeligere for å bli gravide enn normalvektige kvinner. Videre vet vi at overvektige kvinner føder barn som har lettere enn andre barn å få en rekke sykdommer i voksen alder (diabetes og andre metabolske sykdommer).

En forskergruppe fra  England har publisert en interessent og tankevekkende studie av egg fra kvinner (1) . De har sett om det er noen forskjell på eggene fra normalvektige og overvektige kvinner, og det er det!

De fant at eggceller fra overvektige kvinner var mindre enn egg fra normalvektige kvinner, og at eggene fra overvektige hadde vanskeligere for å utvikle seg videre etter befruktningen.  De eggene som gikk videre i celledelingen hadde en annerledes sukkeromsetning, en avvikende omsetning av aminosyrer (som er byggestener for proteiner) og inneholdt mer fett enn egg fra normalvektige kvinner.

Funnene kan forklare hvorfor fete og overvektige kvinner er mindre fertile enn normalvektige kvinner, og kan kanskje også være med på å forklare hvorfor barn av fete kvinner oftere enn andre barn, får metabolske sykdommer når de er blitt voksne.

Studien er en av mange som forteller om farene ved en stigende  forekomst av overvekt i en befolkning.

(1) Leary C, Leese HJ, Sturmey RG: Human embryos from overweight and obese women display phenotypic and metabolic abnormalities. Hum Reprod. 2014 Nov 12. pii: deu276.

1 tanke på “Overvekt og eggkvalitet

  1. men er det så sikkert at forandringen på/i eggene var FORDI kvinnen var overvektig. Kanskje det heller var slik at kvinnene var overvektige fordi de hadde en genetisk disposisjon for det, som også vistes i de eggene de produserte. I så fall ville det ikke hjulpet det grann for eggene om de hadde justert sine kostvaner og levesett seg aldri så mye

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s