Tarmbakterier, livstil og sykdomsrisiko

Det er flere bakterieceller i vår tarm enn det er celler i vårt legeme. Til nå har vi stort sett ikke tenkt på eller trodd at disse bakteriene hadde noen annen betydning enn å hjelpe til med fordøyelsen av fiber og enkelte vanskelig omsettbare fettstoffer.

Ny metodikk for analyse av gener har gjort det mulig å studere tarmbakteriefloraen i detalj, og undersøke likheter og forskjeller i menneskers tarmbakterier og deres gener.  Folk som lever på en hovedsakelig plante føde har en forskjellig tarmbakterieflora enn folk som vesentlig spiser animalsk føde.  Bakteriemønsteret i tarmen kan skifte fort. Peter J. Turnbaughs forskningsgruppe har i en artikkel i Nature [1] vist at det tar bare noen få dager å skifte mønsteret av tarmbakterier.  På en ekstrem animal-basert diett ble det en  rask oppvekst av bakterier (Bilophilia wadsworthia) som kan ha en sammenheng med inflammatorisk tykktarmssykdommer.

Jeg har i tidligere blogg skrevet at det synes å være en viss sammenheng mellom mønsteret av tarmbakterier og utvikling av overvekt. Det er etter hvert kommet flere studier som peker i samme retning [2]. En nylig artikkel i Nature bringer diskusjonen om tarmbakterier og kosthold et steg videre [3].   Jotham Suez og medarbeidere har funnet at kunstige søtningsmidler endrer floraen av tarmbakterier, slik at stoffskiftet i kroppen endrer seg mot et mer sukkersyke-liknende mønster. Dette fant de hos både mus og mennesker. Effekten kunne hemmes av antibiotika. Disse oppsiktsvekkende funn er velvillig kommentert på lederplass i Nature [4].

I vestlige samfunn har man i de siste 10-årene sett en økende overvekt i befolkningen. Inntaket av sukkerholdige produkter, særlig sukkerholdige cola-drikker, har hatt mye av ansvaret for den økende overvekt i befolkningen.  Det har ført til at folk nå drikker mer av leskedrikker tilsatt kunstige søtningsstoffer.  Men det er kanskje å drive Fanden ut med Belsebub.

Det at tarmbakteriene mulig kan ha en innflytelse på sykdommer og risiko for utvikling av sykdommer, er relativt ny viten, og har selvsagt vakt diskusjon. Diskusjonen og uenigheten om tarmbakteriene betydning for overvekt og diabetes har ført til at den meget prestisjetunge organisasjonen American Association for the Advancement of Sciences, vil diskutere temaet på et symposium på sitt årsmøte i 2015. Symposiet er kalt Obesity and Microbiome: Concepts and Contradictions.

Man skal være åpen for ny viten og nye tanker. Det er imidlertid viktig med en viss skepsis, og sannheten ligger som regel i en kombinasjon av flere forhold. Man blir ikke fet uten at man har spist mer energi enn det man forbrenner. Men tarmens bakterieflora kan ha en effekt på hvordan man forbrenner sin energi, og en bakterieindusert endring i stoffskiftet kan føre til at man lettere blir overvektig og får sukkersyke.

 

Kaare R. Norum

[1] David LA Maurice CF et al. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut. Nature. 2014 Jan 23;505(7484):559-63. doi: 10.1038/nature12820. Epub 2013 Dec 11.

[2] Bleau C, Karelis ADSt-Pierre DHLamontagne L. Crosstalk between intestinal microbiota, adipose tissue and skeletal muscle as an early event in systemic low grade inflammation and the development of obesity and diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2014 Oct 28. doi: 10.1002/dmrr.2617.

[3] Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6. doi: 10.1038/nature13793. Epub 2014 Sep 17.

Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.

J Suez, T Korem et al : Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature 514, 181-186

[4] T Feehley & C.R. Nagler: Health: The weigthy costs of non-caloric sweeteners. Nature 514,176-177, 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s