Sukker og overvekt enda en gang: England tar ledelsen i kampen mot den søte fare

 

For noen måneder siden kom det meldinger fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) om at den nå vurderer å sette anbefalingen om inntak av sukker til bare 5 % av daglig energiinntak. Dette har fått noen nasjonale ernæringsråd til på ny å se på problemstillingen sukker og helse. Til nå har de fleste land og internasjonale organisasjoner nemlig anbefalt en øvre grense på 10 %.

Grunnen til at man nå vil redusere sukkerinntaket er den stadig økende overvekt verden over. Overvekt øker risikoen for både sukkersyke, hjerte-karsykdommer og flere typer av kreft.

Først ute er engelske myndigheter. Deres ernæringsråd kalles «Scientific Advisery Committee on Nutrition» (SCAN), som i slutten av juni publiserte sitt utkast til retningslinjer for hva man i England bør spise av sukker og andre karbohydrater.[1]

Det var tidligere i år store oppslag i brittiske media da det ble kjent at flere av dem som sitter i arbeidsgruppen som skulle vurdere sukkerinntaket, hadde hatt ganske nære relasjoner til sukkerindustrien. Man fryktet at dette skulle føre til at anbefalingen fra SCAN skulle bli litt for søte. Det utkastet som nå foreligger, viser klart at slik frykt var uberettiget.

SCAN foreslår at myndigheter i England skal råde befolkningen, både unge og gamle, til å redusere sitt inntak av sukker til under det halve av hva det er i dag. Med andre ord: de foreslår å følge hva WHO har hatt i tankene: bare 5 % av daglig energiinntak bør komme fra sukker.

Med sukker mener SCAN alt sukker som er tilsatt drikke og matvarer og som finnes fruktjuice, men naturlig sukker i melk og frisk frukt ikke er med i regnskapet.

Dokumentet som SCAN la frem for noen dager siden, er et utkast, og både leg og lærd, individer og industri kan kommentere utkastet frem til 1. september i år. SCAN vil så arbeide videre med anbefalingene, som de håper skal bli ferdige våren 2015. Deretter skal de brittiske myndighetene vurdere hvilke politiske virkemidler som skal settes inn for å få redusert sukkerinntaket i England.

Forslaget, som SCAN har publisert, er et omfattende dokument, med en meget solid gjennomgang av tilgjengelig, relevant vitenskapelig litteratur. Dokumentet er på over 350 sider, med en rekke tabeller og en meget lang liste av vitenskapelige referanser. Det er den mest omfattende rapport om sukker, karbohydrater og helse jeg har lest.

Rapporten kommer til å føre til store, sterke og kanskje truende reaksjoner fra sukkerindustrien. Vi får håpe at disse reaksjonene fører til det samme som slike reaksjoner ledet til for 10 år siden.  Ved at man tok en diskusjon i offentlige media om sukker og dets uheldige virkninger, fikk folk øynene opp for farene med et høyt sukkerinntak, og sukkerforbruket sank «nærmest av seg selv», uten aktive inngrep fra myndighetenes side.

Det er å håpe at Norge følger etter hva både WHO og England nå vil foreslå om sukkerkonsum. Norge har for tiden ikke noe statlig ernæringsråd. Det sies at et slikt råd skal oppnevnes til høsten. Vi får håpe at så skjer, og at det gjenoppståtte Statens Ernæringsråd får uavhengige medlemmer, med solid vitenskapelig bakgrunn og at de kan gi gode, faglige råd både til myndigheter og matvareindustri.

For øvrig ønskes god sommer, og husk at den beste tørstedrikk er vann!

Kaare R. Norum

 

[1] http://www.sacn.gov.uk/reports_position_statements/reports/scientific_consultation_draft_sacn_carbohydrates_and_health_report_-_june_2014.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s