Nye tiltak mot livsstilsykdommer?

 

Det kommer stadig flere og bedre undersøkelser som viser sammenheng mellom overvekt og sykelighet og død. En stor undersøkelse fra Sverige ble nylig offentliggjort i International Journal of Epidemiology[1]. Silventoinen og medarbeidere målte body mass index (BMI) ved 18-års alder hos 734 438 svenske menn født mellom 1950 og 1965. De fikk antall  diagnoser av hjerte-karsykdommer, hjerneslag og kreft og antall dødsfall fra sykdoms- og dødsregistre som dekket hele befolkningen inntil 31.12. 2010. Det ble registrert 33 067 dødsfall, 19 843 tilfelle av hjertekarsykdommer, 13 578 hjerneslag og 27 365 kreftdiagnoser i denne populasjonen. Forskerne undersøkte sammenhengen mellom overvekt, og sykdom og død.

Konklusjonene er klare: selv en moderat overvekt i ungdommen fører til økt totaldødelighet og dødelighet av hjertekarsykdommer, hjerneslag og kreft hos menn senere i livet. Det å forebygge overvekt i ungdommen er viktig for folkehelsen.

I slutten av april i år kunngjorde EU en rapport som beregner de vansker EU står overfor innen ernæring, matforsyning og helse i år 2050 [2]. Det er dystre framtidsutsikter: det blir større ulikheter innen både inntekt, ernæring, og matsikkerhet i EUs befolkning. Det blir mindre av fersk mat, og mattilfanget vil bli dominert av karbohydrater og animalsk føde.

I 2030 vil 70 % av befolkningen i EU være overvektig; i 2050 er dette tallet økt til 75 %. De fleste overvektige vil være meget overvektige, altså fete. Disse tallene skremmer, og EU nevner en rekke tiltak for å motvirke dette lite hyggelige framtidsperspektivet. Tiltakene er blant andre: En langt bedre integrert matvare- og ernæringspolitikk, der det kreves mer samarbeid mellom EUs helsemyndigheter, landbrukspolitikk, miljøspørsmål og handels- politikk. Dessuten er mer relevant forskning påkrevet. EUs rapport sier også at det bør opprettes en «Nutrition Taskforce» eller en spesialgruppe, som kan foreslå en bedre matvaremerking og mulig innføre avgifter på helsefarlige matvarer. Forslagene minner meget om de forslag som sto i den norske ernæringspolitikken utformet på midten av 1970-tallet, men som langt fra er blitt gjennomført i Norge.

Men nå er det tatt et privat initiativ. Tre ressurssterke individer, Gunhild Stordalen, Jonas Gahr Støre og Ole Robert Reitan vil sammen gjøre oss sunnere og tynnere[3].  Det nye helseteamet har tatt et globalt initiativ for å bekjempe livsstilsykdommer, overvekt og miljøskadelig matproduksjon. En sentral medspiller er Bill Clinton. Men Clinton Foundation er økonomisk støttet av Coca-Cola, et firma som har et ikke lite ansvar for den globale overvekt-epidemien.

 

 

[1] Silventoinen K, Tynelius P & Rasmussen F: Weight status in young adulthood and survival after cardivascular diseases and cancer. Int.J. Epidemiol (2014)doi: 10.1093. First published online: April 14,2014

[2] http://ec.europa.eu/food/food/foodlaw/future_en.htm

[3] Dagens Næringsliv. Lørdag den 26. april 2014.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s