Bedre helse og levekår for alle

 

Kjære leser,

I år 2000 vedtok verdens samfunn de såkalte «Tusenårsmålene» eller Millenium Development Goals (MDGs). Det var en rekke målsetninger som skulle nåes innen 2015. Fattigdom og sult, infeksjoner og spedbarnsdødelighet skulle reduseres.

Mye er skjedd, og verden er stort sett blitt bedre, dersom vi teller opp antall fattige, og hvor mange som dør av infeksjoner og sult. Nå planlegges nye målsetninger for de neste 10-20 årene. Det er å håpe at de nye målene vil sette opp noe som var uteglemt i de omtalte MDGs, nemlig å få til en markert reduksjon i de ikke-smittsomme sykdommer (hjerte-karsykdommer, sukkersyke, overvekt og kreft). Det var en, bokstavelig talt, fatal uteglemmelse i år 2000 ikke å inkludere kreft, hjerte-karsykdommer, overvekt og sukkersyke blant lidelser som burde bekjempes. Det viser de siste tallene som nylig ble offentliggjort fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Kreftsykdommer er nå den mest fremtredende dødsårsak i verden, og hyppigheten vil stige i årene som kommer.

Det er beregnet at i år 2035 vil dødsfall av kreft i verden øke til om lag 24 millioner årlig. De ikke-smittsomme sykdommene utgjør hele 63 % av verdens sykdomsbyrde, og hele 2.8 millioner mennesker dør årlig på grunn av fedme. Men tallene kan bli lavere dersom effektive forebyggende tiltak settes inn. Det er å få folk til å føre et sunnere kosthold, og sette dem i stand til å gjøre det. Det vil si å gjøre sunn og god mat billig og tilgjengelig, og at den blir markedsført på en anstendig måte. Videre må folk få anledning til å være fysisk aktive.

Men det å få folk til å spise og leve sunnere må ikke dempe livsgleden og vitaliteten i befolkningen. Det er viktig å la være å bruke pekefinger og skremsel for å få folk til å leve sunt. Videre er det påkrevet at aviser og blader, radio og fjernsyn er langt mer kritiske når de serverer såkalte nye sannheter. Jeg mener at alle de forskjellige, ofte motstridende råd om kosthold og livsstil som vi hver dag leser eller hører om, virker mot sin hensikt.  Det finnes ingen vidunderkurer eller spesielt sunne eller særlig farlige matvarer. Dessuten gjør media folk usikre og forvirrer mer enn de opplyser.

Det viktigste er å glede seg over måltidene og hygge seg med maten. Men da må den inntas som regelmessige måltider og ikke som snaks, småspising og coladrikking hele døgnet. Egentlig burde alle typer «Fastfood-utsalg» forbys, og det burde oppfordres til å gjeninnføre de reglene for anstendig oppførsel som jeg vokste opp med: du skal ikke spise eller drikke når du går. Mat og drikke skal fortæres ved et hyggelig bord sammen med slekt og/eller venner. Dersom du i din husholdning bruker gode råvarer og lager måltidene ut ifra tanke på økologi og energiforbruk, vil også moder jord ha nytte av det.

God påske!

Kaare R. Norum

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s