Overvekt, sukker og ikke fullt så søte avsløringer.

Kjære leser,

Overvekt og fedme er blitt en pandemi. Den opptrer over hele verden, og i alle land er den mest uttalt blant mennesker som har dårlig råd og liten utdannelse. Pandemiens hovedårsak er den globale mat- og drikkevareindustriens stadige press for at folk skal innta mer av usunn mat og drikke.

Denne industrien bruker en rekke fremgangsmåter for å få solgt sine produkter. Tidligere var fjernsyn den beste måten for dem å nå frem til barn og ungdom. Nå bruker de «sosiale medier» og andre former for internett for å påvirke unge konsumenter. De påvirker også opinionen indirekte ved å støtte og infiltrere internasjonale pasientorganisasjoner, som f.eks International Diabetes Federation.

Nylig var det på bakgrunn av en reportasje i BBC store medieoppslag i England om at flere sentrale forskere, som satt i en offisiell britisk rådgivningsgruppe, hadde mottatt penger av sukker- og colaindustrien. Og det var ingen hvilken som helst gruppe; den skulle gi offisielle råd for hvordan man skulle motvirke den økende overvekt i England og drøfte rollen til sukker i den sammenheng!

Det er internasjonal enighet om at overvekt og fedme er en risikofaktor for en rekke sykdommer: sukkersyke, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft. Men kan fedmens farlighet tallfestes? Ja, helt nylig ble en ny amerikansk studie om fedme og dødsfall publisert i American Journal of Public Health. Forskerne Borrell og Samuel gjennomgikk data fra U.S. National Health and Nutrition Examination Survey mellom 1988 og 1994 og sammenholdt dette med dødsstatistikken for året 2006 [1]. Borrell og Samuel fant at fedmen var forbundet med 20 % økt dødsrisiko for alle sykdommer. Voksne overvektige døde 3.7 år tidligere enn normalvektige. Dette slo mest i aldersgruppen mellom 45 og 64 år, der fete døde 7 år tidligere enn normalvektige.

Men alt håp er vel ikke ute for fete? Moderat overvektige og småfete kan unngå noe av sykelig-gjøringen om de holder seg i god fysisk form og spiser sunn mat. Dessuten, mye beror på hvor på kroppen fettet sitter. Fettet rundt tarmene, altså inne i bukhulen, er farligere enn fettet like under huden.  Derfor er det mange leger som nå mener at det er bedre å bruke målebåndet rundt mage og hofte enn BMI (body mass index) som et uttrykk for graden og betydningen av fedme.

Kaare R. Norum


[1] Luisa N. Borrell and Lalitha Samuel.  (2014). Body Mass Index Categories and Mortality Risk in US Adults: The Effect of Overweight and Obesity on Advancing Death. American Journal of Public Health. e-View Ahead of Print.doi: 10.2105/AJPH.2013.301597

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s