Øyemål og magemål

Kjære leser!

Godt nytt år!

Etter den fete juletid kommer nyttår med alle sine forsetter med å endre kosthold og matvaner. Rådene er stort de samme hvert år, og følger vanligvis de offisielle anbefalingene om å spise mer fisk og grønt og mindre av fett og sukker.

Men det dukker stadig opp nye råd og «trender». Nytt av året er å faste, enten noen dager sånn dann og vann, eller hver annen dag eller et par dager i uka. Sistnevnte kalles 5-2 dietten, og virker kanskje. Alle slike kurer synes å virke, dersom folk klarer å leve etter dem, men det er ikke lett. Og igjen er det forfattere og «slankeklubber» som skal tjene lette penger på «nye» råd.

I desember i fjor ble det publisert en interessant studie om hva som markert påvirker hvor meget vi spiser, og hvor meget vi kaster av vår føde. Psykologene Brian Wansink og Koert van Ittersum undersøkte [1] hva størrelsen av tallerkenene betyr for hvor mye man forsyner seg av mat. De startet med å undersøke hva folk tok for seg av rettene i kina-restauranter i New York, der en for en fast pengesum kunne forsyne seg så meget man ville av maten. I restaurantene var det lagt ut to ulike størrelse av tallerkener, og de som valgte de store tallerkenene både spiste mer og kastet mer av føden som de hadde forsynt seg med.

Resultatene av disse og tilsvarende forsøk ble presentert på en helsekonferanse med 200 deltakere. To timer etter presentasjonen, som både besto av videoer, lysbilder og foredrag, skulle deltagerne ha en arbeidslunsj, og uten å vite det ble deltagerne delt i to grupper, en med store og en med noe mindre tallerkener. Selv etter at de hadde hørt om tallerken-størrelsens betydning, forsynte de som fikk store tallerkener seg med dobbelt så meget mat enn de som fikk mindre tallerkener. Disse funnene tyder på at folk danner seg en visuell oppfatning av hvor full en tallerken skal være, og det er omtrent 70 %, – enten du bruker en liten eller stor tallerken!

Tallerkenstørrelsen har økt i løpet av de siste 20 årene i USA. Den refererte undersøkelsen viser at dette ikke var lurt i en befolkning som stadig blir mer overvektig; ikke lurt for forbrukerne, men for matvareprodusentene var det en fordel.

Undersøkelsen viser at bare ved å endre på tallerkenstørrelsen, kan man endre på mengden av hva folk spiser. Dette kan brukes bevisst til å få folk til å spise mindre av det de bør spise mindre av og mer av det som man bør spise mer av. Med andre ord: dersom du skal gå ned i vekt, bruk små tallerkener til hovedrett og store til salater.

Kaare R. Norum


[1] B Wansink & K van Ittersum: Portion Size Me: Plate Induced Consumption Norms and Win-Win Solutions for Reducing Food Intake and Waste. In Journal of Experimental Psychology: Applied, Vol 19(4), Dec 2013, 320-332.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s