Overvekt, kolesterol og kreft

Overvekt øker risikoen for utviklingen flere typer kreftsykdommer. Fete kvinner med brystkreft, har en dårligere prognose enn normalvektige kvinner med brystkreft. Likeledes har fete menn med prostatakreft færre leveår enn normalvektige menn med samme sykdom.

Hva skyldes dette? Det er satt frem mange hypoteser for å forklare sammenhengen mellom kreft og fedme. En hypotese er at overvektige har økt konsentrasjoner av insulin i blodet, og insulin er vekststimulerende, både for normale celler og for kreftceller. En annen forklaring, som gjelder spesielt for hormonfølsomme krefttyper som brystkreft og prostatekreft, er at fettvev produserer kjønnshormoner, og disse stimulerer hormonfølsomme kreftceller til økt vekst. Videre produserer fettvevet en rekke signalstoffer som kan påvirke ulike typer celler, og som kan regulere matlysten.

Nå er enda en  hypotese satt frem for å forklare sammenhengen mellom overvekt og brystkreft. Bakgrunnen for den nye hypotesen er at fete mennesker som regel har forhøyet konsentrasjon av kolesterol i blodet. Danske forskere har påvist at kvinner som, før de fikk brystkreft, tok kolesterolsenkende medikamenter, hadde bedre prognose enn kvinner med brystkreft som ikke tok slike medikamenter.

Økt blodkolesterol har vært forbundet med økt kreftrisiko, spesielt for brystkreft hos kvinner etter overgangsalderen. De skulle egentlig ha mindre av denne hormonfølsomme krefttypen fordi etter overgangsalderen har produksjonen av kvinnelige kjønnshormoner stor sett stoppet opp.

Forklaringen på disse observasjonene kan være at kolesterol omdannes til 27-hydroksykolesterol (27HK) , et stoff som har hormonvirkning, og som derved kan stimulere hormonfølsomme kreftceller. For å teste denne hypotesen har amerikanske forskere ved Duke University undersøkt mengden av 27HK i brystvev hos kvinner med hormonfølsom brystkreft. De fant at konsentrasjonen av 27HK var langt høyere hos kvinner med brystkreft enn hos normal kvinner, og spesielt høy konsentrasjon fant de i selve kreftvevet. Disse funn ledet til forsøk på mus. Brystkreft hos mus som hadde høyt blodkolesterol, vokste raskere enn hos mus som hadde normalt blodkolesterol[1].

Det er for tidlig å trekke sikre konklusjoner av den forskningen som her er gjengitt. Men funnene kan mulig åpne nye veier for å behandle eller forebygge hormonfølsomme krefttyper; det er brystkreft hos kvinner og prostatakreft hos menn. I alle fall forteller de nye forskningsresultatene at det ikke er sundt å være fet, og at det er bra å ha et lavt blodkolesterol. Det er altså ennå en grunn til å spise mindre av fet mat.

Men det skal en ikke tenke på mellom jul og nyttår, bare mellom nyttår og jul.

Kaare R. Norum


[1] Erik R. Nelson og medarbeidere i Science 342:1094-98 (2013).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s