Utviklingen av kostholdet i Norge

Kjære leser

Helsedirektoratet gir hvert år ut en oversikt over utviklingen i norsk kosthold. Den siste rapporten ble offentliggjort i desember 2013. Det er skrevet av Helsedirektoratets seniorrådgiver Lars Johansson, en byråkrat med både god grunnutdannelse og doktorgrad i ernæring, og en som holder seg godt oppdatert innenfor sitt fagområde. Rapporten er godt skrevet, og har en rekke gode figurer og tabeller som letter oversikten.

Hvordan går det så med kostholdet i Norge? Det ender seg ikke meget fra år til år, men tendensene i de siste årene er ganske tydelige. Vi spiser for mye kjøtt, og alt for lite fisk. Forbruket av grønnsaker og frukt viser en hyggelig økning, mens vi spiser stadig mindre poteter. For femti år siden spiste vi om lag 80 kg kokte poteter per innbygger per år. I dag er dette forbruket gått ned til litt over 20 kg. Tittelen på min blogg forteller egentlig hva jeg mener om det.

Da den norske ernæringspolitikken ble innført i midten av 1970-tallet, var forbruket av kjøtt ca. 40 kg per innbygger per år. Nå er det nesten 80 kg! For vel 40 år siden utgjorde fett hele 40 % av det totale energiinntaket, nå er det nede i ca. 35 %. Men det har steget noe igjen de siste årene, og særlig er inntak av mettet fett for høyt. Det at inntak av smør, fløte og fete oster og av fete kjøttvarer har økt, henger ganske sikkert sammen med de siste årenes hysteriske lavkarbo-trend.

Helsedirektoratet sier at de største ernæringspolitiske utfordringene i tiden fremover er å øke inntaket av grønnsaker og frukt, grove kornprodukter og fisk, og redusere inntaket av mettet fett og salt i befolkningen. Helsedirektoratet vil arbeide for dette, og samarbeide med blant annet matvarebransjen for å nå målene. Men helsedirektoratet sier ikke hvordan de skal gjøre dette.  Om de skal kunne klare det, må de være langt mer aktive enn de er nå. Myndighetene er i det hele tatt meget passive i spørsmål og kosthold og helse. De tar altfor liten del i den offentlige samtalen og diskusjonen om mat og helse.

Da den siste utgave av utviklingen i norske kosthold ble offentliggjort for et par dager siden, var det et lite oppslag i Dagbladet, der det fra Helsedirektoratet ble uttalt at vi burde spise og drikke mindre fete landbruksprodukter. Det ble imøtegått av en professor i husdyrernæring fra Universitetet for Miljø og biovitenskap på Ås, som mente at melkefett var bra. Hadde vi hatt et oppgående og kritisk Statens Ernæringsråd, ville slike villedende kommentarer fra landbruksforskere blitt kraftig imøtegått. Men ikke et ord fra hverken helsedirektorat eller departement.

I gamle dager hadde Norge et Statens Ernæringsråd, som på fritt og faglig grunnlag kunne gi råd både til politikere, byråkrater og befolkningen. Rådet ble for en del år siden omdøpt til Nasjonalt råd for ernæring, og har ikke vært gjenoppnevnt etter at åremålet for de oppnevnte rådsmedlemmer gikk ut for et par år siden. Nå er råd om kosthold og ernæring stort sett overlatt til journalister i tabloidpressen.

Kaare R. Norum

2 tanker på “Utviklingen av kostholdet i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s