Overvekt og sykdom

Kjære leser,

Verdens befolkning blir stadig fetere, og overvekten kan føre til en rekke sykelig tilstander, som sukkersyke, hjerteinfarkt og hjerneslag. Verdens Helseorganisasjon har beregnet at 1.5 milliarder mennesker er overvektige, og 500 millioner er det vi kan kalle fete. En tredjedel av den amerikanske befolkningen, og en fjerdedel av befolkningene i Storbritannia og Australia er fete. Vi i Norge surfer raskt etter i denne fedmens tsunami.

Årsakene til fetebølgen er mange, men henger stort sett sammen med endret livstil og spisemønster. Vi bruker kroppen mindre og spiser mer, spesielt av fete og søte billige produkter, som ofte inntas mellom måltider. Da jeg var ung, spiste vi til regelmessige måltider, og sjelden mellom måltidene. Nå spiser og drikker folk på gaten, eller stikker innom en av de tallrike kaffebarer.

Er man først overvektig, blir man vanskelig kvitt det overflødige fettet. Tallrike undersøkelser viser at slankekurer som regel ikke holder hva de lover, – på lang sikt. De bortslankede kiloene kommer som regel tilbake. Derfor er det så inntektsgivende å være «slankedoktor» eller drive slankekurer.

Vi vet ikke årsakene til at det er så vanskelig å gå ned i vekt. Antagelig ligger grunnen til dette i reguleringsmekanismer i hjernen. Den såkalte «appestatten» er blitt satt på et høyere nivå. Det er som om hjernen vil at en skal forbli så tykk som man har vært. Dette kan kanskje henge sammen med at i tidligere perioder i menneskehetens historie var en fordel å bli fet. Da hadde man et effektivt energilager når tilgjengeligheten av mat var dårlig. Det å lagre av fett var altså en evolusjonsmessig god egenskap, og denne, som tidligere var en fordel, har vi mennesker fortsatt med oss i dagens overflodssamfunn.

Overvekt og fedme gir økt risiko for en rekke sykdommer. En stor gruppe forskere har spurt om hva det er med fedmen eller overvekten som fører til komplikasjonene hjerteinfarkt, hjerneslag og sukkersyke. Med andre ord, går veien til sykdom på grunn av overvekt via forhøyet blodkolesterol, forhøyet blodtrykk og/eller økt blodsukker? Dette er ikke bare teoretiske spørsmål, fordi blodkolesterolet, blodtrykket og blodsukkeret kan senkes eller normaliseres ved hjelp av kosthold og medikamenter.

Studien, som nylig ble publisert i det kjente tidsskriftet The Lancet, er en såkalt metastudie. Det vil si at forfatterne har gjennomgått en rekke tidligere gode studier, og slått resultatene av disse sammen for å få bedre svar på de stilte spørsmål. De har brukt 97 studier, blant andre flere norske, med til sammen 1.8 millioner deltakere, som grunnlag for sine konklusjoner.

Studien viser klart at overvekt og fedme fører til mer hjerteinfarkt, hjerneslag og sukkersyke. Det er, som nevnt, meget vanskelig å få til en varig og god slanking hos de aller fleste overvektige og fete. Imidlertid er det mulig å gjøre noe for å forebygge komplikasjonene av fedmen. Behandling som reduserer høyt blodtrykk, høyt blodkolesterol og forhøyet blodsukker kan halvere den økte risiko for hjerteinfarkt, og hele tre fjerdedeler av den økte risiko for hjerneslag hos overvektige og fete.

Det aller beste er selvsagt ikke å bli overvektig. Men det krever langt sterkere innsats i det forbyggende helsearbeidet enn noen regjering hittil har klart å gjennomføre. Dertil er de globale matvare- og drikkeindustriene altfor mektige motstandere av alle effektive tiltak som kan føre til en slankere og sunnere befolkning.

Kaare R. Norum

1 tanke på “Overvekt og sykdom

  1. Tilbaketråkk: Overvekt, sukker og ikke fullt så søte avsløringer. | Pottiterogbrød

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s