Nøttebrød

Kjære leser,

Jeg begynte denne bloggen, dels for å markere sunn ernæringspolitikk, men også fordi jeg ville prøve å fremme vanlig bruken av god hverdagsmat. Derfor kalte jeg bloggen det den heter.

Boken om Ingrid Espelid Hovig ligger høyt oppe på bestselgerlisten. I boken er omtalt Kaares nøttebrød, også kalt Norums nøttebrød. Mange har spurt meg om oppskriften til dette brødet som Ingrid omtaler som makaløst. Her kommer oppskrift for to brød:
5 dl lettmelk, 50 gram gjær, 1 spiseskje sukker, 1 teskje salt, 3 spiseskjeer olivenolje, 100 gram grovhakkede valnøttkjerner, 5 desiliter sammalt og grov hvete og 6-7 desiliter hvetemel.

Varm melken til godt lunken. Rør gjæren ut i litt av den lunkne melken og bland resten av melken i. Tilsett sukker, salt, olje og nøtter. Bland sammalt og fin hvetemel og ha det i melken til deigen blir fast og fin. Elt den godt for hånd, men kjøkkenmaskin kan brukes. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve til dobbelt volum.

Ta deigen av bakstefjelen, og trill den til en lang pølse. Del den i to og form pølsene til kranser på en plate dekket med bakepapir. Dekk kransene med et klede og la brødene heve i omtrent en halv time.

Pensle med lunkent vann, dryss på litt hakkede nøtter, og stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 40-50 minutter. Bank på undersiden av brødene for å høre om de er gjennomstekte. Da skal lyden være hul.

Avkjøl brødene på en rist. De smaker best når de er ganske ferske. God appetitt!

Kaare R. Norum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s