«Matregler» , en liten, men viktig bok

Matregler%20300dpi

Kjære leser,

Mat, kosthold og ernæring er blitt faretruende populært. Det lages stadig nye såkalte vitenskapelig baserte dietter, og mange er laget av folk som kaller seg ernæringseksperter, uten egentlig å være det. Rådene følges opp i dagspressen, og mange løssalgsaviser boltrer seg i sykdommer og deres behandling med ”nye” kostholdsråd, som slås stort opp på avisene første side. Det kommer stadig ut bøker om kostråd og dietter, og alle ukeblader og week-end magasiner er full av beretninger om folk som er blitt reddet av enten for meget eller for lite av et eller annet næringsstoff eller av nye matvaner.

Både folk flest og journalister er blitt forvirret, og vet ikke hva en skal spise. Da er det bra at en journalist virkelig har satt seg inn i ernæringsvitenskapen, og forteller hva han bokstavelig talt har fordøyet – av nyere litteratur. Koblet opp mot gammel visdom og sunn fornuft.  Michael Pollan er først og fremst journalist. Han skriver i store amerikanske aviser, og har lenge publisert innsiktfulle artikler til New York Times Magazine. Han er også professor i journalistikk ved University of California at Berkley. Pollan har skrevet flere bøker, flere av dem om mat og kosthold. Boken ”In Defence of Food” sto lenge øverst på New York Times bestseller liste. Hans bok “Food Rules” er nå oversatt til norsk. Den heter på norsk «Matregler» med undertittel «Håndbok for deg som spiser». Den sammenfatter 64 regler eller råd om mat. Boken er delt i tre 1) Hva bør jeg spise, 2) Hva slags mat bør jeg spise og 3) Hvordan skal jeg spise.  Svarene er enkle: For det første: Spis mat, og ikke det han kaller ”spiselige matliknende produkter”. For det andre: spis vesentlig planteføde. For det tredje: Spis ikke for meget. Innenfor disse tre enkle og overordnete råd, gir han gode og litt mer detaljerte regler.  Noen kan nevnes her: Ikke spise noe som din bestemor ikke ville betrakte som mat. Ikke spis produkter som har sukker som en av de tre hovedingrediensene, Unngå produkter som har mer en 5 ingredienser anført på pakken. Unngå produkter som inneholder ingredienser som en tredjeklassing ikke klarer å uttale. Unngå matvarer som blir avertert på TV. Spis bare mat som før eller siden vil råtne. Det er ikke mat dersom du kan få det servert gjennom vinduet i din bil. Det er dårlig mat om det heter det samme i alle land (Coke, McDonald,  Pringles etc). Salte og sukre maten din selv. Bruk ikke frokostblandinger som endrer fargen på melken du heller over. Spis all den ”junk food” du vil, dersom du har laget den selv.  Spis mindre, og stans før du er helt mett. Spis langsomt. Bruk mindre glass og tallerkener. Spis måltider, og sammen med familie eller venner. Spis alltid ved et spisebord, og ikke på et skrivebord eller en pult. Lag maten din selv, og bryt alle disse reglene en gang i blant.

Boken er lettlest, morsom og instruktiv i sin enkle form. En hovedregel er den samme som var matråd nr.1 gitt av det tidligere Statens Ernæringsråd: Hygg deg med maten!

Det tar bare en time eller to å lese boken, men følger du forfatterens regler og råd kan du legge flere gode og smakfulle år til ditt liv. Moderne næringsmiddelindustri med sin forflatning av smak og tradisjon, ville imidlertid neppe kunne overleve dersom alle fulgte Michael Polan`s regler og råd!

Jeg anmeldte  for vel et år siden den amerikanske utgaven av boken i Tidsskrift for Den norske legeforening, og skrev omtrent det samme som ovenfor. Boken er godt oversatt til norsk, og humoren er vel bevart!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s