En ny blogg om ernæring og helse

Kjære leser,

Velkommen til min blogg Pottiterogbrod. Denne bloggen skal vesentlig handle om ernæring og kosthold. Jeg har valgt navnet fordi brød og poteter har vært og fortsatt burde være grunnføden i vårt kosthold.

Jeg har startet å blogge fordi jeg synes at det offentlige er altfor dårlig til å imøtegå alle de uriktige og gale råd som stadig dukker opp i presse og bøker. I tidligere tider imøtegikk Statens ernæringsråd gale råd og uriktige opplysninger.  Nå har vi ikke et offentlig ernæringsråd lenger, og fagkunnskapen i Helsedirektorat og Helsedepartement har nærmest forsvunnet i byråkrati. Jeg vil i min blogg prøve å gi svar og/eller kommentarer om kosthold og ernæring som er basert på vitenskap og ikke bare på tro og overtro.

Jeg har begynt med blogg fordi jeg ble inspirert av hva Ingrid Espelid Hovig utalte da biografien om henne ble lansert den 24. 10. 2013. Hun etterlyste mer riktig opplysning om kosthold og ernæring. Hun sa at vi i vårt samfunn mangler en undervisning i både skole og offisielle mediekanaler om et riktig og ressursvennlig kosthold, og advarte mot for meget bruk av lettvint ferdigmat. 

Som en start kan jeg si at poteter og brød fortsatt er sunt, forutsatt at potetene inntas kokte til middagsmåltid og at brødet er laget av stort sett sammalt mel. Lesere av denne blogg derfor umiddelbart vil forstå er jeg sterkt i mot såkalt «lavkarbo-mat» til folk flest.

 Min bakgrunn for å skrive om disse temaene er at jeg er pensjonert professor i ernæring fra Universitetet i Oslo, der jeg fortsatt har kontorplass i mitt faglige miljø. Jeg har i mange år vært engasjert i internasjonalt helsearbeid blant annet for å prøve begrense utbredelsen av hjerte-og karsykdommer, sukkersyke, overvekt og kreft i verden.

På denne bloggen vil jeg komme inn på det politiske aspektet ved ernæring og kosthold, og ofte vil jeg ta opp saker og forhold som har med overvekt å gjøre.

Kaare R. Norum

9 tanker på “En ny blogg om ernæring og helse

  1. fantastisk!:-) dette trengs det mer av – ikke fler av de selverklærte «liksom-ekspertene» som promoterer supermat, rawfood, lchf og alle slags mulige dietter – som stort sett er unødvendige og grisedyre. GLEDER meg til å lese.

  2. En interessant blogg og denne gangen fra en fagmann. Er det mulig å stille spørsmål til bloggeren.? I annonser og på TV får vi mange anbefalinger om kosttilskudd. I dag er det vit K2 som er mye fremme. Hva er din mening om denne vit K2 reklamen?

    • Vitamin K2 har betydning for koagulasjon (K-en i navnet henspiller på det). Videre har vitamin K2 en viss betydning for benstrukturen. K2 fremmer dannelsen av et proteinnettverk som benkalken kan slå seg ned på. Men vi får stort sett nok av vitaminet gjennom kosthold og av noe som dannes av våre tarmbakterier.Vitamin K2 er et slags fermenteringsprodukt, det dannes av bakterier som brukes i fermenteringsprodukter av f.eks. soya
      Både norske og nordiske ernæringssakkyndige mener at det ikke er nødvendig å sette opp noen krav eller råd for daglig inntak av vitamin K2.
      Den reklamekampanjen som for tiden foregår er ren komersiell og har ingen rot i en virkelighet. Etter min mening er det ikke påvist noen kliniske data som viser at friske nordmenn mangler dette vitaminet .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s